Kias Kasturi pentas Arum Bulak

BERSEMPENA perayaan sambutan bulan kemerdekaan, Kumpulan Teater Kias Kasturi dengan kerjasama Bahagian Belia, Kementerian Pembangunan Sosial dan Urabanisasi baru-baru ini mempersembahkan teater berjudul ‘Arum Bulak’ yang merupakan karya dan arahan Zakaria Hassan.

Dipentaskan di Balai Budaya Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Cawangan Sarawak, Arum Bulak menceritakan hidup di dunia yang merupakan sebuah drama dan pementasna yang tidak pernah tamat.

Sentiasa berputar. Penuh dengan manipulasi penindasan, rasiah serta ketidakadilan sosial. Gejala sedemikian memaksa golongan seperti Adon, Godeng, Miaw dan Pak Bojeng bersusah payah mencari rezeki walaupun pelbagai halangan merintangi laluan mereka.

Golongan seperti Jantan Jogoas yang tamak dan terdesak mengaut keuntungan hingga lupa bahawa setiap manusia yang lahir di dunia punya kebijaksanaan serta semangat juang mereka tersendiri.

Memandang rendah kepada orang jalanan dan punya keinginan memeras mereka, bukanlah satu idea yang bijak. Kehidupan manusia keseluruhannya adalah sama. Perlu kasih sayang, cinta, kerjasama serta pengorbanan bagi memastikan kesinambungan hidup berjalan atas landasan yang dirancang.

Maria Becky punya strategi tersendiri, menghimpun cinta serta kasih sayang yang malap. Kesemua permainan tersebut digaul dan dilumat ke dalam teater tersebut.

Teater tersebut dilakonkan oleh Mohamad Khaidier Khaldin sebagai Adon, Iswandy Suhili (Godeng/Gogo), Hartini Adurahman (Ayu/Miaw), Eileen Chan (Maria Becky), Desmond Ahlin (Jantan Jogos), Zakaria Hassan (Pak Bojeng) dan Mohamad Arif Khaldin sebagai Benny.

Disiarkan di Utusan Sarawak, Khamis, 13 September 2007

No comments: