5 pelukis pamer karya di Muzium Seni

GABUNGAN lima pelukis Bumi Kenyalang dari kini Zacharia Abdul Manan, Awang Nikhaszahar Awang Ibrahim (Niki), Fauziah Mohamad (Noeri Maya), Abdul Manaf (A.M. Ishraq) dan Yusuf Fansuri akan mengadakan Pameran Ekspresi Generasi 21 di Muzium Seni, Muzium Sarawak bermula 4 Julai hingga 31 Ogos depan.

LIMA penulis Bumi Kenyalang – Abdul Manaf (A.M. Ishraq), Fauziah Mohamad (Noeri Maya), Awang Nikhaszahar Awang Ibrahim (Niki), Yusuf Fansuri dan Zacharia Abdul Manan akan mengadakan pameran lukisan karya mereka bermula hari ini (4 Julai) hingga 31 Ogos depan di Muzium Seni, Muzium Sarawak.

Jurucakap mereka, Yusuf Fansuri menjelaskan, pameran tersebut merupakan pameran pertama mereka dinamakan sebagai Pameran Ekspresi Generasi 21 anjuran Angkatan Pengkarya Indie dengan kerjasama Jabatan Muizum Negeri Sarawak.

Menurutnya, pameran itu merupakan satu usaha untuk cuba lari daripada bidang kesusasteraan yang mereka ceburi sebelum ini.

“Pada masa yang sama, kita berusaha untuk melebarkan kegiatan seni lukis yang kami perjuangkan selama ini. Seterusnya, sebagai momentum penggiat seni Angkatan Pengkarya Indie yang terlibat dalam seni catan,” katanya.

Katanya, sebanyak 43 lukisan yang dihasilkan melalui media akrilik, chacoal dan pensel warna akan dipamerkan, yang sekali turut dijual dengan harga RM500 ke atas.

“Kita mengalu-alukan orang ramai terutama kepada peminat seni lukis untuk hadir ke pameran kami ini. Kemasukan adalah percuma. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya di talian 014-8984554,” katanya.

2 comments:

Yusuf Fansuri said...

Salam, terima kasih atas liputan. Semoga sudara terus tega dalam arus sastera dan seni Sarawak.

Anonymous said...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....