Pertemuan tingkat kerjasama NGO budaya


SEPERTI biasa, pada penghujung tahun Jabatan Kebudayaan, Kesenian Negara (JKKN) Sarawak akan mengadakan Pertemuan Budaya iaitu antara jabatan berkenaan dengan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) di negeri ini yang terlibat secara langsung dalam kegiataan kebudayaan dan kesenian.

Pelbagai kegiatan diadakan pada pertemuan tersebut yang bertujuan untuk menghimpunkan kalangan budayawan negeri ini dalam satu program. Pada masa yang sama, mereka dapat bertukar-tukar pandangan antara satu sama lain bagi meningkatkan lagi tahap perkembangan kebudayaan negeri ini di peringkat kebangsaan.

Diadakan di salah sebuah hotel terkemuka di sini, antara acara yang diadakan ialah persembahan nyanyian, bergendang termasuk persembahan daripada mereka yang pernah menaikkan nama Sarawak ke peringkat kebangsaan, malah antarabangsa. Memenangi pertandingan.

Ahli Parlimen P200 Batang Sadong, Hajah Nancy Shukri yang menjadi tetamu utama pada malam tersebut dalam ucapannya menjelaskan, pertemuan tersebut merupakan kegiatan yang dapat merapatkan perhubungan antara JKKN Sarawak dengan pihak NGO.

“Pada masa yang sama, pihak NGO berpeluang untuk mengenali dengan lebih dekat warga jabatan ini. Dengan ini, mereka akan dapat mengetahui aktivit-aktiviti yang dirancangkan pada masa akan datang.

“Saya berharap semua ahli pertubuhan budaya yang mengambil kesempatan melalui program sebegini untuk berkongsi idea dan pengalaman bagi merancang dan menetap hala tuju sama ada dari pihak ahli NGO ataupun jabatan ini untuk memperkasakan lagi kegiatan dan budaya di negeri ini pada 2010 nanti,” katanya.

Beliau amat berharap agar tokoh, pemimpin, seniman dan ahli pertubuhan budaya di negeri ini agar sentiasa memberikan sokongan dari segi idea dan kepakaran kepada jabatan berkenaan memperkembangkan kebudayaan dari negeri ini.

“Marilah kita sumbangkan hasil karya seni budaya yang berbentuk seni persembahan, produk seni kreatif dan data-data seni budaya yang bermutu dan mempunyai estetika, logika dan etika yang amat tinggi nilainya.

“Sumbangan ini perlu kita kemukakan kepada pihak jabatan. Jika karya tersebut diakui mempunyai nilai seni yang tinggi, boleh dipertonton, dipamer dan didokumentasi ke peringkat kebangsaan.”

Nancy berkeyakinan dan percaya masih banyak khazanah seni budaya, warisan tempatan yang terdapat di negeri ini masih terpendam dan belum digali dan diketengahkan.

Dengan adanya kesungguhan, komitmen dan usaha sungguh-sungguh antara NGO budaya negeri ini dan pihak JKKN Sarawak, kekayaan seni negeri ini dapat dipamer dan dipersembahkan kepada masyaraiat luar.

“Sekali gus bertujuan mempromosi dan di samping itu menambah koleksi seni budaya yang sedia ada. Saya menaruh harapan pada tahun akan datang, kegiatan seni dan budaya di negeri ini akan bertambah rancak dan mempunyai ramai pendukung dan peminatnya.

“Pada masa yang sama, hasrat dan misi jabatan untuk membudayakan masyarakat negeri tidak akan tercapai tanpa sokongan dan dokongan semua,” katanya.

Timbalan Pengarah JKKN Sarawak, Haji Saini Lihi turut hadir.

No comments: