Pengisahan Pengalaman 1

BIRO Perkhidmatan Pendidikan Majlis Islam Sarawak dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Cawangan Sarawak hari ini (23 Mei 2009) mengadakan Majlis Perkongsian Pengalaman: Persediaan Menulis Manuskrip Biografi/Autobiografi/ Memoir mulai jam 8.00pagi di Bilik Seminar DBP Cawangan Sarawak.

Matlamat

i.Aktiviti ini bermatlamat melahirkan sekumpulan penulis yang boleh menghasilkan manuskrip/makalah/rencana berkenaan individu yang dijemput oleh penganjur untuk mengisahkan pengalaman hidup mereka.

ii.Aktiviti juga bertujuan memberi ruang kepada individu-individu yang terpilih dan dijemput untuk memerikan pelbagai pengalaman mereka berdasarkan satu tema atau persoalan yang menarik yang boleh dijadikan tema penulisan oleh para peserta.

iii.Aktiviti ini bertujuan mewujudkan kesedaran dan keinsafan di kalangan para peserta tentang wujudnya pelbagai individu yang telah melalui pelbagai pengalaman pahit manis yang berguna kepada orang lain untuk dijadikan contoh dan teladan dan sempadan dalam mengambil tindakan.

Untuk sesi pertama ini, para pengisah terdiri daripada mereka yang sudah berjaya menghasilkan buku-buku dalam genre biografi, autobiografi dan memoir. Mereka ialah mantan Pengarah Muzium Sarawak, Profesor Madya Datu Haji Sanib Said (kini pensyarah di Universiti Malaysia Sarawak) yang pernah menghasilkan biografi Tun Ahmad Zaidi Adruce Mohd Nor yang berjudul YANG DIKEHENDAKI.

Seterusnya, ahli muzik dan seni tampak yang mengetuai Nonakraf Communication, Dr. Kamil Salem yang pernah menghasilkan beberapa buku termasuk sebuah memoir berkenaan sambutan Hari Raya di Kuching pada tahun 60-an dengan judul SUATU HARI DI HARI RAYA.

Sementara itu, Buang Haji Umar yang semakin terserlah bakatnya dan menulis novel, cerpen dan skrip drama. Telah menghasilkan sebuah novel biografi mengenai ayah mertuanya berjudil ZAIN HASHIM.

Awang Rosli Awang Jaya, seorang wartawan kanan yang kini bertugas di akhbar Utusan Sarawak. Pernah menghasilkan beberapa buku ilmiah bersama Dr. Jeniri Amir dan pernah juga menghasilkan novel biografi mengenai ayahnya di bawah judul RANJAU SEMALAM.

No comments: