ULASAN BUKU: Sultan Muhammad Al-Fateh Penakluk Konstantinopel

Judul : Sultan Muhammad Al-Fateh
Penakluk Konstantinopel
Genre : Novel Sejarah Islam
Karya : Abdul Latip Talib
Penerbit : PTS Publications & Distributors Sdn Bhd
www.pts.com.my
Halaman : 324
ISBN : 978-967-5136-11-5

“Konstantinopel akan jatuh ke tangan seorang ketua yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik.” Ini adalah Hadis Nabi Muhammad SAW yang sentiasa sahaja diulang-ulang dalam novel berjudul Sultan Muhammad Al-Fateh Penakluk Konstantinopel ini. Sepanjang usahanya menakluk negara Konstantinopel yang kemudiannya ditukar nama kepada Istanbul, hadis ini menjadi panduan kepada Sultan Muhammad untuk menjadikan hadis tersebut benar.

Akhinya, negara ini berjaya ditaluk oleh Turki yang dipimpin oleh Sultan Muhammad pada hari Selasa, 29 Mei 1453. pun begitu, untuk mencapai kejayaan gemilang itu bukannya mudah bagi Sultan Muhammad. Sebelumnya, sudah banyak kali tentera Islam yang dipimpin oleh Saidina Ali Bin Abi Talib pada tahun ke-34 hijrah. Tetapi tidak berjaya menawannya.

Kemudian pada tahun ke-84 hijrah, Muawiyah pula cuba menaklukinya, namun tidak juga berjaya. Khalifah Harun al-Rasyid cuba menaklukinya pada tahun ke-165 hijrah dan akhir sekali Sultan Murad (ayahanda Sultan Muhammmad) cuba menaklukinya pada tahun ke-825 hijrah, namun semuanya berakhir dengan kegagalan.

Pada awalnya, Sultan Murad berasakan bahawa kebenaran hadis Rasulullah SAW akan berlaku pada zamannya. Tetapi tidak berjaya. Kemudian, Syeikh Bayram berulang kali menyatakan hadis tersebut hingga menyatakan bahawa putera Sultan Murad yang akan menakluk Konstantinopel.

Ditakdirkan Allah, Permaisuri Sultan Murad mengandung hinggalah kepada kelahiran Sultan Muhammad, Syeikh Baryam tetap menyatakan anak itu akan menakluk Konstantinopel. Bagi membenarkan hadis Rasulullah, Sultan Murad meminta Sultan Muhammad diajar ilmu peperangan oleh adinda Sultan Murad, Panglima Tharhan.

Menjadi masalah ialah Sultan Muhammad agak degil dan keras hatinya untuk belajar. Cuma Syeikh Kurani yang diberikan hak untuk memukul Sultan Muhammad berjaya memujuk Sultan Muhammad untuk belajar agama. Disebabkan malu dipukul di depan ramai, Sultan Muhmmad mula belajar agama di samping diajar ilmu perang.

Sejak itu, Sultan Muhammad semakin bijak dan sentiasa pula diceritakan tentang sejarah umat Islam yang gagal menakluk Konstantinopel. Suatu ketika Sultan Muhammad telah memangku tugas Sultan daripada ayahandanya dan berjaya menjaga negara.

Setelah Sultan Murad mangkat, Sultan Muhammad dilantik sebagai Sultan pada usia 19 tahun dan sentiasa memerintah berdasarkan ajaran Islam. Baginda sentiasa memastikan tenteranya membuat latihan pada siang hari dan beribadat pada sebelah malam.

Baginda juga memastikan orang miskin sentiasa memuliakan tetamu, begitu juga orang kaya membantu mereka yang memerlukan. Peniaga pula tidak boleh menipu dalam perniagaan. Semua ini diketahui apabila baginda sentiasa menyamar menjadi orang kebanyakan untuk memperoleh maklumat.

Sultan Muhammad juga sentiasa memberikan keampunan kepada musuhnya yang diberikan pilihan sama ada memeluk Islam ataupun membayar tebusan. Akhirnya, kerana baiknya pemerintahan Sultan Muhammad, ramai musuh yang memeluk Islam dan bersama-sama berjuang menakluk Konstantinopel.

Sebelum penaklukan, Sultan Muhammad telah membina tembok bagi mempertahankan Turki. Oleh kerana baginda sendiri turut sama membina, maka rakyat Turki turut bersemangat membantu secara sukarela. Hingga suatu hari yang dinantikan, Sultan Muhammad bersama-sama 250,000 tentera pergi ke Konstantinopel tetapi tidak menggunakan jalan kebiasaan.

Baginda mencontohi Rasulullah SAW ketika menaklum Mekah yang tidak menggunakan jalan biasa yang dilalui. Sultan Muhammad memecahkan tenteranya kepada beberapa kumpulan, termasuk tentera laut yang dipimpin oleh Panglima Zaghanus, bekas Ketua Paderi Konstantinopel yang memeluk Islam setelah melihat kebesaran kuasa Allah.

Lama berperang, belum ada tanda-tanda Konstantinopel berjaya ditakluk walaupun menggunakan meriam yang dicipta oleh Urban yang pada enggan mendedahkan cara membuat Meriam kepada Raja Konstantinopel walaupun diseksa dan dipenjarakan. Setelah diselamatkan tentera Islam, Urban bersedia memberikan maklumat dan membina banyak meriam untuk tujuan menyerang Konstantinopel.

Di pihak Konstantinopel, mereka percaya wujud tiga perkara menandakan kelalahan Konstantinopel iaitu “Kapal belayar di daratan, patung Maryam pecah berderai dan gereja Aya Sophia disambar petir. Tiga petanda buruk itu sudah berlaku di depan mata kita,” kata ketua paderi Konstantinopel.

Semua itu berlaku. Sultan Muhammad dengan petunjuk Allah melalui mimpi berjaya memindahkan 70 kapal perang menggunakan jalan darat sejauh tiga batu menuju pelabuhan Tanduk Emas. Ketika melakukan aktiviti agama, patung Maryam tiba-tiba jatuh dan pecah, seterusnya gereja Aya Sophia disambar petir. Akhirnya, Konstantinopel berjaya ditakluk. Namanya ditukar kepada Istanbul. – RADIN AZHAR AHMAD

UTUSAN SARAWAK, 28 MAC 2009